Stek z karmelizowaną cebulą

Maria

Category, DifficultyBeginner
Prep Time45 minsCook Time10 minsTotal Time55 mins
Składniki
 1 kg antrykotu z certyfikatem jakości QMP
 200 g topinamburu
 2 średnie cebule
 100 ml czerwonego wina
 2 tbsp sosu Worcestershire
 100 ml śmietany
 100 ml mleka
 2 tbsp octu balsamicznego
 4 tbsp oliwy z oliwek
 4 tbsp cukru
 trybula, tymianek
 sól, pieprz
Sposób przygotowania
1

Mięso kroimy na steki o grubości 3 cm, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, zamarynowujemy na 5 minut w oliwie i sosie Worcestershire.

2

Grillujemy na patelni po 2-3 min. z każdej strony.

3

Myjemy topinambur, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy mleko, śmietanę, sól i gotujemy do miękkości. Na koniec całość miksujemy blenderem.

4

W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na oliwie. Dodajemy cukier, sól, ocet balsamiczny, czerwone wino i gotujemy do momentu otrzymania konfitury.

5

Steki podajemy z puree i karmelizowaną cebulą. Dekorujemy plastrami surowego topinamburu i listkami trybuli.

Ingredients

Składniki
 1 kg antrykotu z certyfikatem jakości QMP
 200 g topinamburu
 2 średnie cebule
 100 ml czerwonego wina
 2 tbsp sosu Worcestershire
 100 ml śmietany
 100 ml mleka
 2 tbsp octu balsamicznego
 4 tbsp oliwy z oliwek
 4 tbsp cukru
 trybula, tymianek
 sól, pieprz

Instrukcje

Sposób przygotowania
1

Mięso kroimy na steki o grubości 3 cm, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, zamarynowujemy na 5 minut w oliwie i sosie Worcestershire.

2

Grillujemy na patelni po 2-3 min. z każdej strony.

3

Myjemy topinambur, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy mleko, śmietanę, sól i gotujemy do miękkości. Na koniec całość miksujemy blenderem.

4

W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na oliwie. Dodajemy cukier, sól, ocet balsamiczny, czerwone wino i gotujemy do momentu otrzymania konfitury.

5

Steki podajemy z puree i karmelizowaną cebulą. Dekorujemy plastrami surowego topinamburu i listkami trybuli.

Stek z karmelizowaną cebulą