Stek z antrykotu z fasolką

Maria

Category, DifficultyIntermediate
Prep Time33 minsCook Time20 minsTotal Time53 mins
Składniki
 1,20 kg antrykotu QMP
 150 g masła
 natka pietruszki
 4 filety anchois
 150 g fasolki zielonej
 300 g ziemniaków
 1 czerwona cebula
 sól morska, pieprz czarny kruszony
 mix sałat
 oliwa
 ocet czerwony winny
 12 pomidorów koktajlowych
 8 rzodkiewek
Sposób przygotowania
1

Filety anchois rozetrzeć na gładką masę, wymieszać dokładnie z miękkim masłem i posiekaną natką oraz tymiankiem, doprawić pieprzem.

2

Antrykot grillować na rozgrzanym ruszcie - aby był krwisty i różowy, grillować z każdej strony do momentu, aż na powierzchni pojawią się kropelki krwi. Zdjąć z rusztu i odstawić do odpoczęcia mięsa w ciepłe miejsce.

3

Pomidory przekroić na połówki, rzodkiewki pokroić w cienkie plastry, wymieszać warzywa z sałatą, skropić oliwą i octem balsamicznym.

4

Na antrykot ułożyć plasterki masła aby się rozpuściły. Podawać z sałatą - można dodać ziemniaka pieczonego lub domowej roboty grube frytki.

Ingredients

Składniki
 1,20 kg antrykotu QMP
 150 g masła
 natka pietruszki
 4 filety anchois
 150 g fasolki zielonej
 300 g ziemniaków
 1 czerwona cebula
 sól morska, pieprz czarny kruszony
 mix sałat
 oliwa
 ocet czerwony winny
 12 pomidorów koktajlowych
 8 rzodkiewek

Instrukcje

Sposób przygotowania
1

Filety anchois rozetrzeć na gładką masę, wymieszać dokładnie z miękkim masłem i posiekaną natką oraz tymiankiem, doprawić pieprzem.

2

Antrykot grillować na rozgrzanym ruszcie - aby był krwisty i różowy, grillować z każdej strony do momentu, aż na powierzchni pojawią się kropelki krwi. Zdjąć z rusztu i odstawić do odpoczęcia mięsa w ciepłe miejsce.

3

Pomidory przekroić na połówki, rzodkiewki pokroić w cienkie plastry, wymieszać warzywa z sałatą, skropić oliwą i octem balsamicznym.

4

Na antrykot ułożyć plasterki masła aby się rozpuściły. Podawać z sałatą - można dodać ziemniaka pieczonego lub domowej roboty grube frytki.

Stek z antrykotu z fasolką