Bazylię pociąć w drobne paski i wymieszać z serem, mięso doprawić tartym imbirem i sosem sojowym. Bakłażana pociąć w poprzeczne plastry o grubości mniej niż 0,5 cm, namoczyć w posolonej wodzie, a następnie opłukać i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Całość zalać octem balsamicznym wymieszanym z miodem i chwilę podpiec – aż do momentu odparowania octu. Na koniec ostudzić.
Na płatki ciasta, na środek, kłaść po 2 plasterki bakłażana i podłużnie pokrojone mięso. Następnie dodać ser pleśniowy i zawijać w podłużne roladki smarując boki jajkiem (podobne do wąskich gołąbków). Smażyć w głębokim tłuszczu - można podawać z sosem słodkim chili lub orientalnym śliwkowym.
Ingredients
Instrukcje
Bazylię pociąć w drobne paski i wymieszać z serem, mięso doprawić tartym imbirem i sosem sojowym. Bakłażana pociąć w poprzeczne plastry o grubości mniej niż 0,5 cm, namoczyć w posolonej wodzie, a następnie opłukać i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Całość zalać octem balsamicznym wymieszanym z miodem i chwilę podpiec – aż do momentu odparowania octu. Na koniec ostudzić.
Na płatki ciasta, na środek, kłaść po 2 plasterki bakłażana i podłużnie pokrojone mięso. Następnie dodać ser pleśniowy i zawijać w podłużne roladki smarując boki jajkiem (podobne do wąskich gołąbków). Smażyć w głębokim tłuszczu - można podawać z sosem słodkim chili lub orientalnym śliwkowym.