roladki z wołowiną i bakłażanem

Smażone roladki z bakłażanem

Maria

Category, DifficultyAdvanced
Prep Time30 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 30 mins
Składniki na 4 porcje
 200 g łopatka QMP ugotowana w bulionie wołowym z anyżem, podzielone na paski
 1 duży bakłażan
 100 g sera pleśniowego średnio twardego d'ambert
 50 ml octu balsamicznego
 oliwa z oliwek
 12 listków ciasta do springroli
 1 tbsp miodu
 20 g świeżego imbiru
 1 tbsp sosu sojowego jasnego
 12 listków świeżej bazylii
 1 rozmieszane jajko
 tłuszcz do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
1

Bazylię pociąć w drobne paski i wymieszać z serem, mięso doprawić tartym imbirem i sosem sojowym. Bakłażana pociąć w poprzeczne plastry o grubości mniej niż 0,5 cm, namoczyć w posolonej wodzie, a następnie opłukać i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Całość zalać octem balsamicznym wymieszanym z miodem i chwilę podpiec – aż do momentu odparowania octu. Na koniec ostudzić.

Jak podawać
2

Na płatki ciasta, na środek, kłaść po 2 plasterki bakłażana i podłużnie pokrojone mięso. Następnie dodać ser pleśniowy i zawijać w podłużne roladki smarując boki jajkiem (podobne do wąskich gołąbków). Smażyć w głębokim tłuszczu - można podawać z sosem słodkim chili lub orientalnym śliwkowym.

Ingredients

Składniki na 4 porcje
 200 g łopatka QMP ugotowana w bulionie wołowym z anyżem, podzielone na paski
 1 duży bakłażan
 100 g sera pleśniowego średnio twardego d'ambert
 50 ml octu balsamicznego
 oliwa z oliwek
 12 listków ciasta do springroli
 1 tbsp miodu
 20 g świeżego imbiru
 1 tbsp sosu sojowego jasnego
 12 listków świeżej bazylii
 1 rozmieszane jajko
 tłuszcz do głębokiego smażenia

Instrukcje

Sposób przygotowania
1

Bazylię pociąć w drobne paski i wymieszać z serem, mięso doprawić tartym imbirem i sosem sojowym. Bakłażana pociąć w poprzeczne plastry o grubości mniej niż 0,5 cm, namoczyć w posolonej wodzie, a następnie opłukać i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Całość zalać octem balsamicznym wymieszanym z miodem i chwilę podpiec – aż do momentu odparowania octu. Na koniec ostudzić.

Jak podawać
2

Na płatki ciasta, na środek, kłaść po 2 plasterki bakłażana i podłużnie pokrojone mięso. Następnie dodać ser pleśniowy i zawijać w podłużne roladki smarując boki jajkiem (podobne do wąskich gołąbków). Smażyć w głębokim tłuszczu - można podawać z sosem słodkim chili lub orientalnym śliwkowym.

Smażone roladki z bakłażanem