sałatka tajska

Sałatka w stylu tajskim

Maria

Category, , DifficultyIntermediate
Prep Time30 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time2 hrs
Składniki
 800 g zrazowa dolna QMP
 3 świeże łodygi trawy cytrynowej
 100 g świeżego imbiru
 1 zielona papryczka chili
 1 czerwona papryczka chili
 2 średnie czerwone cebule
 3 średniej wielkości pomidory
 250 g świeżego ogórka
 1 pęczek świeżej kolendry
 1 l bulionu wołowego
 2 tbsp jasnego sosu rybnego
 4 tbsp jasnego sosu sojowego
Przygotowanie mięsa
1

Mięso partiami podsmażyć na lekko brązowy kolor, obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki trawy cytrynowej z dwóch stron i obrać imbir - wszystkie składniki dusić z mięsem, aż zmiękną ok. 1 godziny - podlewając bulionem następnie wyjąć przyprawy.

Przygotowanie dodatków
2

Z pomidora i ogórka wyciąć komory nasienne i pociąć je w podłużne paseczki „łódeczki”. Z kolendry poobrywać listki, imbir pociąć w bardzo drobną kosteczkę, a cebulę czerwoną w piórka. Papryczki chilli (dla lubiących super pikantny smak - pociąć w cienkie paseczki z pestkami) - ilość papryczki chilli dobieramy wg swojego smaku - trawę cytrynową pokroić jak najcieniej. Wszystkie składniki połączyć z chłodnym mięsem - delikatnie mieszając.

Ingredients

Składniki
 800 g zrazowa dolna QMP
 3 świeże łodygi trawy cytrynowej
 100 g świeżego imbiru
 1 zielona papryczka chili
 1 czerwona papryczka chili
 2 średnie czerwone cebule
 3 średniej wielkości pomidory
 250 g świeżego ogórka
 1 pęczek świeżej kolendry
 1 l bulionu wołowego
 2 tbsp jasnego sosu rybnego
 4 tbsp jasnego sosu sojowego

Instrukcje

Przygotowanie mięsa
1

Mięso partiami podsmażyć na lekko brązowy kolor, obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki trawy cytrynowej z dwóch stron i obrać imbir - wszystkie składniki dusić z mięsem, aż zmiękną ok. 1 godziny - podlewając bulionem następnie wyjąć przyprawy.

Przygotowanie dodatków
2

Z pomidora i ogórka wyciąć komory nasienne i pociąć je w podłużne paseczki „łódeczki”. Z kolendry poobrywać listki, imbir pociąć w bardzo drobną kosteczkę, a cebulę czerwoną w piórka. Papryczki chilli (dla lubiących super pikantny smak - pociąć w cienkie paseczki z pestkami) - ilość papryczki chilli dobieramy wg swojego smaku - trawę cytrynową pokroić jak najcieniej. Wszystkie składniki połączyć z chłodnym mięsem - delikatnie mieszając.

Sałatka w stylu tajskim