pad thai z wołowiną

Pad thai z wołowiną

Maria

Category, DifficultyAdvanced
Prep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins
Składniki na 4 porcje
 320 g krzyżowa QMP
 100 g tofu
 50 g orzeszki ziemne niesolone
 150 ml ketchup
 40 ml ciemny sos sojowy
 20 g cukru
 olej do smażenia
 40 g kiełków fasoli mung
 125 g makaron ryżowy szerszy
 szczypiorek z dymki do dekoracji
 ½ pikantna czerwona papryka utarta w moździerzu
 6 jajek, 2 wybite i rozmieszane oraz 4 całe do jajek sadzonych
 woda
Sposób przygotowania
1

Makaron namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie – następnie pociąć w kawałki ok. 15 cm. Mięso pociąć w poprzek włókien na paski, krótko podsmażyć w mocno nagrzanym tłuszczu – następnie odłożyć. Tofu pociąć w grubsze słupki i podsmażyć w głębokim tłuszczu. Wodę zagotować z cukrem i pastą z tamaryndu. Dodać ketchup i sos sojowy – gotować (gdy zacznie gęstnieć, powinien mieć lekko brązowy kolor). W woku podsmażyć pastę z papryki z jajkiem, następnie dodać makaron, mięso i sos z ketchupu. Mieszać, a gdy makaron wchłonie sos, dodać tofu. Podawać posypane siekanymi orzeszkami i kiełkami, a także dymką z jajkiem sadzonym.

Ingredients

Składniki na 4 porcje
 320 g krzyżowa QMP
 100 g tofu
 50 g orzeszki ziemne niesolone
 150 ml ketchup
 40 ml ciemny sos sojowy
 20 g cukru
 olej do smażenia
 40 g kiełków fasoli mung
 125 g makaron ryżowy szerszy
 szczypiorek z dymki do dekoracji
 ½ pikantna czerwona papryka utarta w moździerzu
 6 jajek, 2 wybite i rozmieszane oraz 4 całe do jajek sadzonych
 woda

Instrukcje

Sposób przygotowania
1

Makaron namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie – następnie pociąć w kawałki ok. 15 cm. Mięso pociąć w poprzek włókien na paski, krótko podsmażyć w mocno nagrzanym tłuszczu – następnie odłożyć. Tofu pociąć w grubsze słupki i podsmażyć w głębokim tłuszczu. Wodę zagotować z cukrem i pastą z tamaryndu. Dodać ketchup i sos sojowy – gotować (gdy zacznie gęstnieć, powinien mieć lekko brązowy kolor). W woku podsmażyć pastę z papryki z jajkiem, następnie dodać makaron, mięso i sos z ketchupu. Mieszać, a gdy makaron wchłonie sos, dodać tofu. Podawać posypane siekanymi orzeszkami i kiełkami, a także dymką z jajkiem sadzonym.

Pad thai z wołowiną