kanapka z wołowiną orientalną

Kanapka w stylu orientalnym

Maria

Category, DifficultyAdvanced
Prep Time30 minsCook Time2 hrsTotal Time2 hrs 30 mins
Składniki
 400 g zrazowa górna QMP
 2 średniej wielkości cebule
 4 krótkie bagietki
 100 g świeżego imbiru
 200 g świeżej marchwi
 250 g świeżego ogórka
 50 ml octu spirytusowego 10%
 200 ml wody
 2 tsp cukru
 1 krzaczek świeżej kolendry
 1 szczypiorek
 1 tsp jasnego sosu rybnego
 2 tbsp oleju z winogron
 4 tbsp majonezu
Przygotowanie mięsa
1

Mięso umyć i wytrzeć, pociąć w dużą kostkę - 5 cm na 5 cm. Następnie podsmażyć i dusić z częścią cebuli pociętą w cienkie piórka, dodawać bulion wołowy w czasie duszenia - dusić do całkowitego rozpadu mięsa, rozgnieść widelcem na masę o konsystencji dżemu.

Przygotowanie marynaty do warzyw
2

Zagotować ocet z cukrem, ziarnami kolendry, wodą i obierkami ze świeżego imbiru, gdy lekko ostygnie (do 60-70 stopni Celsjusza) - wyjąć obierki z imbiru i zalać pociętą w julienne marchew wraz z cienkimi paseczkami z reszty świeżego imbiru, następnie odstawić na 3 godziny. Potem odlać większość marynaty, dodać, grubo pociętą kolendrę i szczypiorek pocięty w cienkie paski pod skosem, pokropić sosem rybnym i dodać olej - wymieszać.

Przygotowanie pieczywa
3

Pieczywo podpiec i przeciąć wzdłuż nie rozcinając jednak do końca, posmarować brzegi majonezem, a następnie włożyć wołowinę, w środek nałożyć cienkie plastry ogórka i sałatkę.

Ingredients

Składniki
 400 g zrazowa górna QMP
 2 średniej wielkości cebule
 4 krótkie bagietki
 100 g świeżego imbiru
 200 g świeżej marchwi
 250 g świeżego ogórka
 50 ml octu spirytusowego 10%
 200 ml wody
 2 tsp cukru
 1 krzaczek świeżej kolendry
 1 szczypiorek
 1 tsp jasnego sosu rybnego
 2 tbsp oleju z winogron
 4 tbsp majonezu

Instrukcje

Przygotowanie mięsa
1

Mięso umyć i wytrzeć, pociąć w dużą kostkę - 5 cm na 5 cm. Następnie podsmażyć i dusić z częścią cebuli pociętą w cienkie piórka, dodawać bulion wołowy w czasie duszenia - dusić do całkowitego rozpadu mięsa, rozgnieść widelcem na masę o konsystencji dżemu.

Przygotowanie marynaty do warzyw
2

Zagotować ocet z cukrem, ziarnami kolendry, wodą i obierkami ze świeżego imbiru, gdy lekko ostygnie (do 60-70 stopni Celsjusza) - wyjąć obierki z imbiru i zalać pociętą w julienne marchew wraz z cienkimi paseczkami z reszty świeżego imbiru, następnie odstawić na 3 godziny. Potem odlać większość marynaty, dodać, grubo pociętą kolendrę i szczypiorek pocięty w cienkie paski pod skosem, pokropić sosem rybnym i dodać olej - wymieszać.

Przygotowanie pieczywa
3

Pieczywo podpiec i przeciąć wzdłuż nie rozcinając jednak do końca, posmarować brzegi majonezem, a następnie włożyć wołowinę, w środek nałożyć cienkie plastry ogórka i sałatkę.

Kanapka w stylu orientalnym