Mięso umyć i wytrzeć. Pociąć w poprzeczne pasy wzdłuż włókien, następnie te pasy pociąć w poprzek włókien na plasterki o grubości 0,7 cm do 1 cm pod skosem (w tzw. „łezki”).
Łezki podsmażyć w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor i odstawić. Cebulę pociętą w drobną kostkę podsmażyć z anyżem i cynamonem. Następnie wsypać wszystkie mielone przyprawy, poddusić kilka minut dolewając partiami bulionu. Dodać pocięte w drobną kostkę świeże pomidory (bez skóry) i rozgniecione pelati z sosem i dusić. Gdy cebula zacznie się rozpadać – wyjąć anyż i cynamon - dodać mięso i czosnek, dusić do miękkości mięsa - dolewając partiami w razie potrzeby bulion - danie wymaga stałego mieszania.
Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem.
Ingredients
Instrukcje
Mięso umyć i wytrzeć. Pociąć w poprzeczne pasy wzdłuż włókien, następnie te pasy pociąć w poprzek włókien na plasterki o grubości 0,7 cm do 1 cm pod skosem (w tzw. „łezki”).
Łezki podsmażyć w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor i odstawić. Cebulę pociętą w drobną kostkę podsmażyć z anyżem i cynamonem. Następnie wsypać wszystkie mielone przyprawy, poddusić kilka minut dolewając partiami bulionu. Dodać pocięte w drobną kostkę świeże pomidory (bez skóry) i rozgniecione pelati z sosem i dusić. Gdy cebula zacznie się rozpadać – wyjąć anyż i cynamon - dodać mięso i czosnek, dusić do miękkości mięsa - dolewając partiami w razie potrzeby bulion - danie wymaga stałego mieszania.
Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem.