wołowina curry

Wołowina w warzywnym curry

Maria

Category, DifficultyAdvanced
Prep Time30 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time2 hrs
Składniki
 600 g zrazowa górna QMP
 250 g cebuli
 3 średniej wielkości pomidorów
 400 g puszka pomidorów paleti
 4 ziarna anyżu
 2 laski cynamonu
 1 tbsp czubata żółtego curry w proszku
 1 tbsp płaska kurkumy w proszku
 1 tbsp płaska słodkiej papryki w proszku
 ¼ tbsp mielonej gałki muszkatołowej
 ¼ tbsp mielonego kminu
 4 ząbki rozgniecionego czosnku
 ¼ tbsp pikantnej papryczki w proszku
 750 ml bulionu wołowego
 olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie mięsa
1

Mięso umyć i wytrzeć. Pociąć w poprzeczne pasy wzdłuż włókien, następnie te pasy pociąć w poprzek włókien na plasterki o grubości 0,7 cm do 1 cm pod skosem (w tzw. „łezki”).

Smażenie i duszenie
2

Łezki podsmażyć w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor i odstawić. Cebulę pociętą w drobną kostkę podsmażyć z anyżem i cynamonem. Następnie wsypać wszystkie mielone przyprawy, poddusić kilka minut dolewając partiami bulionu. Dodać pocięte w drobną kostkę świeże pomidory (bez skóry) i rozgniecione pelati z sosem i dusić. Gdy cebula zacznie się rozpadać – wyjąć anyż i cynamon - dodać mięso i czosnek, dusić do miękkości mięsa - dolewając partiami w razie potrzeby bulion - danie wymaga stałego mieszania.

Sposób podania
3

Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem.

Ingredients

Składniki
 600 g zrazowa górna QMP
 250 g cebuli
 3 średniej wielkości pomidorów
 400 g puszka pomidorów paleti
 4 ziarna anyżu
 2 laski cynamonu
 1 tbsp czubata żółtego curry w proszku
 1 tbsp płaska kurkumy w proszku
 1 tbsp płaska słodkiej papryki w proszku
 ¼ tbsp mielonej gałki muszkatołowej
 ¼ tbsp mielonego kminu
 4 ząbki rozgniecionego czosnku
 ¼ tbsp pikantnej papryczki w proszku
 750 ml bulionu wołowego
 olej słonecznikowy do smażenia

Instrukcje

Przygotowanie mięsa
1

Mięso umyć i wytrzeć. Pociąć w poprzeczne pasy wzdłuż włókien, następnie te pasy pociąć w poprzek włókien na plasterki o grubości 0,7 cm do 1 cm pod skosem (w tzw. „łezki”).

Smażenie i duszenie
2

Łezki podsmażyć w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor i odstawić. Cebulę pociętą w drobną kostkę podsmażyć z anyżem i cynamonem. Następnie wsypać wszystkie mielone przyprawy, poddusić kilka minut dolewając partiami bulionu. Dodać pocięte w drobną kostkę świeże pomidory (bez skóry) i rozgniecione pelati z sosem i dusić. Gdy cebula zacznie się rozpadać – wyjąć anyż i cynamon - dodać mięso i czosnek, dusić do miękkości mięsa - dolewając partiami w razie potrzeby bulion - danie wymaga stałego mieszania.

Sposób podania
3

Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem.

Wołowina w warzywnym curry