burger z wołowiną

Polski Burger

Maria

Składniki
 800 g mięso wołowe łopatka QMP
 200 g słonina wędzona
 200 g borowiki
Wyrobienie mięsa na burgera
1

Zmielone mięso QMP dobrze wyrobić z posiekaną natką, aby miało jednolitą konsystencję, (jeśli go nie wyrobimy burgery będą pękać podczas grillowania). Następnie formujemy hamburgery o średnicy nieco większej od bułek i grubości ok. 1,5 cm - podczas grillowania hamburgery nieco się zimniejszą.

Doprawianie przed smażeniem
2

Przed grillowaniem hamburgery oprószyć solą i pieprzem i grillować na rozgrzanym ruszcie ok. 4 minuty z każdej strony, aby były soczyste i różowe w środku (jeśli wolicie inny stopień wysmażenia należy zmienić czas grillowania).

Przygotowanie dodatków
3

Ogórka, jabłko i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać ketchup, doprawić przyprawami do smaku. Cebulę pokroić w plastry, borowiki podsmażyć na złoty kolor, na podgrzaną bułkę ułożyć sałatę, burgera zapiec z cebulą, słoniną i plastrami kiszonego ogórka z oscypkiem, podać z sosem sporządzonym z ketchupu i warzyw, podać z frytkami lub smażonymi ziemniakami i sałatami.

Ingredients

Składniki
 800 g mięso wołowe łopatka QMP
 200 g słonina wędzona
 200 g borowiki

Instrukcje

Wyrobienie mięsa na burgera
1

Zmielone mięso QMP dobrze wyrobić z posiekaną natką, aby miało jednolitą konsystencję, (jeśli go nie wyrobimy burgery będą pękać podczas grillowania). Następnie formujemy hamburgery o średnicy nieco większej od bułek i grubości ok. 1,5 cm - podczas grillowania hamburgery nieco się zimniejszą.

Doprawianie przed smażeniem
2

Przed grillowaniem hamburgery oprószyć solą i pieprzem i grillować na rozgrzanym ruszcie ok. 4 minuty z każdej strony, aby były soczyste i różowe w środku (jeśli wolicie inny stopień wysmażenia należy zmienić czas grillowania).

Przygotowanie dodatków
3

Ogórka, jabłko i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać ketchup, doprawić przyprawami do smaku. Cebulę pokroić w plastry, borowiki podsmażyć na złoty kolor, na podgrzaną bułkę ułożyć sałatę, burgera zapiec z cebulą, słoniną i plastrami kiszonego ogórka z oscypkiem, podać z sosem sporządzonym z ketchupu i warzyw, podać z frytkami lub smażonymi ziemniakami i sałatami.

Polski Burger