Czym jest QMP?

Polski System QMP (Quality Meat Program)

QMP to system produkcji gwarantujący kulinarną jakość wołowiny

system qmp

Krajowy system jakości wołowiny to nic innego jak ścisłe doprecyzowanie procesów (standardów systemu) na każdym etapie produkcji, począwszy od dopuszczonych do systemu ras bydła, przez standardy hodowli, dobrostanu zwierząt po przetwórstwo i dystrybucję.

Drugim kluczowym elementem systemu jest stała kontrola hodowców bydła i zakładów mięsnych w systemie czy prawidłowo wypełniają jego standardy. Audyty podmiotów działających w Systemie QMP prowadzone są regularnie przez niezależne jednostki certyfikujące odpowiedzialne również za kontrolę produkcji BIO takie jak Ekogwarnacja, Biocert czy Cobico.

System QMP (Quality Meat Program) jest optymalnie dopasowany do polskich warunków przyrodniczych i struktury polskiego rolnictwa. Powstał, aby zagwarantować Konsumentom najwyższą jakość, bezpieczeństwo i powtarzalność polskiego mięsa wołowego. 

Został uznany w 2008 roku przez polskiego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako pierwszy krajowy System jakości żywności RR-oz-kz-076-636/08(355), a także uznany przez Komisję Europejską jako unijny System jakości.

System QMP jest odpowiedzią na zapotrzebowanie Konsumentów, którzy wymagają gwarancji jakości i sprawdzonego źródła pochodzenia kupowanej żywności. Oznaczenie etykiety logiem systemu QMP daje Konsumentowi 100% gwarancję bezpieczeństwa i jakości produktu.

1. Pasze

Naturalne pasze gospodarskie Pasze muszą pochodzić od uczestników systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości np. z produkcji ekologicznej. Cielęta prowadzone są w specjalnym programie żywienia gwarantującym optymalny, zdrowy rozwój. Mieszanki paszowe muszą być bogate w wartości odżywcze, witaminy, węglowodany oraz białko dopasowane odpowiednio do stadium rozwoju zwierzęcia.

2. Bydło

Genetyka jest niezwykle istotna dla jakości wołowiny. Dlatego system dopuszcza bydło najlepszych ras mięsnych takich jak Limusine, Charolaise, Angus, Hereford, Salers, Simentaler oraz mieszańce. Wysokie standardy dobrostanu zwierząt stanowią najwyższy priorytet systemu QMP. Wymagane jest wolnostanowiskowe utrzymanie. Cielęta zostają dłużej przy mamkach, aby prawidłowo mogły się rozwijać.

3. Transport

Zwierzęta zabierane z gospodarstwa stresują się. Ze względu na restrykcyjne podejście do zasad dobrostanu Systemu QMP wymagany jest możliwie najbardziej komfortowy i jak najkrótszy czas transportu (dopuszczalny max czas 8h). Dodatkowo bydło powinno pochodzić z jednego gospodarstwa, stres jest mniejszy jeśli zwierzęta znają się. Po podróży obowiązkowo muszą odpocząć kilkanaście godzin.

4. Mięso

System wymaga młodego wieku uboju bydła. Ostateczna selekcja tusz w zakładzie odbywa się poprzez określenie poziomu otłuszczenia, umięśnienia oraz Ph. Tusze, które zakwalifikują się, aby otrzymać certyfikat zostaną rozebrane, zapakowane i sezonowane minimum 9 dni zanim zostaną dopuszczone do sprzedaży. Dojrzewanie elementów z młodego bydła gwarantuje jeszcze większą kruchość mięsa.


Image

Oznaczenie na etykiecie

Aby rozpoznać w sklepie produkt, który został wyprodukowany w systemie QMP wystarczy sprawdzić etykietę. System wymaga, aby znalazły się na niej wszystkie dane produktu dające Konsumentowi pełną informację o pochodzeniu wołowiny. Oznaczenia logo systemu QMP na etykiecie mogą używać wyłącznie certyfikowani, kontrolowani producenci. Logo systemu QMP umieszczane jest niezależnie od marek własnych producentów jako dodatkowe oznaczenie.

Jeśli na etykiecie nie ma logo SYSTEM QMP oznacza to, że wołowina nie była produkowana w systemie jakości i nie posiada certyfikatu. Elementy pakowane próżniowo w vacuum lub na tackach są zawsze oznaczone i łatwo rozpoznasz certyfikowany produkt. Jeśli sprzedawca przekonuje Cię, że wołowina sprzedawana w ladzie tradycyjnej (wyjęta wcześniej z oryginalnego opakowania producenta) ma certyfikat, dla pewności poproś o pokazanie etykiety opakowania, z którego została wyjęta. 

Punkty sprzedaży, które posiadają certyfikowaną wołowinę najczęściej są oznaczone dodatkowo (certyfikatem na ścianę, innymi materiałami marketingowymi).

 

Odwiedź naszych rolników

System QMP z roku na rok systematycznie się rozwija. Jesteśmy dumni, że mamy już w Polsce ponad 500 certyfikowanych gospodarstw, które postawiły na jakość. System dynamicznie się rozwija ponieważ wynagradza rolników za jakość. Za każdy kg wysokiej jakości mięsa rolnicy otrzymują dodatkową złótówkę. 

2 200 ha i 1 100 sztuk bydła... hodowla bydła ras Limousine, Charoleise, Welsh Black to nie wszystko. Gospodarstwo jednego z naszych wspaniałych rolników położone jest w Województwie Opolskim czyli na obszarze na którym znajduje się 36 rezerwatów przyrody oraz 4 parki krajobrazowe. Troska o środowisko oraz troska o zwierzęta łączą się w tym gospodarstwie w wyjątkowy sposób. Zwierzęta karmione są wyłącznie paszą pozyskaną z własnego gospodarstwa. 

Chcesz dowiedzieć się jak powstaje i skąd pochodzi pyszna wołowina z certyfikatem jakości QMP. Zapraszamy serdecznie do wirtualnych odwiedzin w trzech gospodarstwach, które wdrożyły standardy systemu QMP. 

 

Image