smażona wołowina

Jak smażyć wołowinę?

Smażenie to doskonała metoda przygotowania wołowiny dla tych, którzy szybko i prosto chcą otrzymać pożywne danie.

Jeśli mamy dobrą wołowinę do wyboru jest szeroka paleta elementów, które po usmażeniu będą delikatne i kruche: krzyżowa, rostbef, polędwica, antrykot, zrazowa górna, rozbratel.

  • tak jak w przypadku innych metod najpierw wyjmujemy mięso z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.
  • marynujemy
  • osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy
  • smażymy na tłuszczu o wysokiej temperaturze palenia
  • długość smażenia zależy od wielkości elementów oraz rodzaju elementu (bardziej delikatne elementy jak polędwica smażymy krócej)
  • jeśli podczas smażenia mięso puści dużo wody usuwamy jej nadmiar
  • po usmażeniu usuwamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego
  • podajemy z ulubionymi dodatkami: warzywami, sosami itp.