Wołowina to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięs wykorzystywany w kuchniach całego świata. Jest wiele potraw z mięsa wołowego, które tworzą wyśmienite połączenia smakowe z najróżniejszymi dodatkami od warzyw przez owoce, przyprawy po inne rodzaje mięsa w tym ryby i owoce morza. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia kucharza.
Z jakimi dodatkami najczęściej jada się wołowinę?
Wołowina + warzywa
- Ziemniak
- Burak
- Pasternak
- Marchew
- Brukiew
- Kapusta biała
- Biała cebula
- Seler naciowy
- Papryka słodka
- Brokuł
- Groszek
- Kukurydza
- Fasolka szparagowa
- Czosnek
- Imbir
- Chrzan
- Oliwki
Np. Szponder z koprem, białym winem, porem i pieczarkami, faszerowane bakłażany pieczone z pomidorami i mieloną wołowiną.
Wołowina + owoce
- Truskawka
- Jeżyna
- Malina
- Jabłko
- Gruszka
- Pomarańcza
- Cytryna
- Figi
Np. Goleń duszona z figami w sosie pieczeniowym, goleń duszona z wędzonymi śliwkami i grzybami.
Wołowina + mięso
- Bekon
- Pancetta
- Prosciutto
- Chorizo
Np. Wołowina w bekonie z młodymi ziemniakami i groszkiem, pikantna zupa meksykańska z chorizo.
Wołowina + ryby i owoce morza
- Skorupiaki
- Anchois
- Tłuste ryby: Łosoś, Węgorz, Halibut
- Ostryga
Np. Wołowina w sosie z anchois, pudding z wołowiną i ostrygami.
Wołowina + nabiał
- Ser z niebieską pleśnią
- Cheddar
- Jaja
- Masło
- Śmietana
Np. Cheeseburger z lazurem i bursztynem oraz grillowanymi boczniakami, bitki wołowe w śmietanie.
Wołowina + zioła i przyprawy
- Gorczyca
- Jałowiec
- Ziele angielskie
- Anyż
- Cynamon
- Goździk
- Koper
- Szczypior
- Pietruszka
- Tymianek
- Liść laurowy
- Bazylia
- Kolendra
- Mięta
- Rukiew wodna
Np. Stir fry z groszkiem i kolendrą, terrina z wołowiny z przyprawami korzennymi.
Wołowina + inne dodatki
- Korniszony
- Sos sojowy
- Dijon
- Musztarda angielska
- Kapary
- Drożdże
- Grzyby
- Fistaszki
- Orzechy włoskie
- Trufle
- Brandy
- Czekolada
- Kawa
- Kokos
Np. Sałatka z mieloną wołowiną z kolendrą, imbirem i orzechami włoskimi, Zupa Pho