grillowana wołowina

Jak grillować wołowinę?

Grillowanie to doskonała metoda przygotowania wołowiny. Szybko i prosto można stworzyć smaczne, pożywne, zdrowe danie. Większość tłuszczu wytopi się w procesie obróbki termicznej.

Grillowanie to krótka obróbka żywności nad żarem lub na przykład nad rozgrzanymi bryłkami lawy. Do grillowania są również używane płyty ryflowane, czyli z wyraźnymi wypukłościami. Dzięki tym wypukłościom na grillowanych produktach powstają charakterystyczne paski. Do wyboru są grille elektryczne, gazowe, opalane węglem lub brykietami. Te z pokrywą kumulują ciepło, więc opiekają produkty w kontrolowanej temperaturze. Grille bez pokrywy sprawdzają się jedynie podczas opiekania małych i cienkich kawałków mięsa.

  • najlepsze elementy na grilla: antrykot, rostbef, polędwica, krzyżowa, rozbratel, łata, mięsień nadgrzebieniowy łopatki
  • wybieramy elementy z widocznym marmurkiem, tłuszcz się wytopi i sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste, smakowite i kruche
  • przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temperaturze pokojowej
  • marynowanie tylko w przypadku niektórych elementów, rostbef, antrykot czy polędwica wymagają tylko soli i pieprzu po przyrządzeniu, wtedy nie „zagłusza” się naturalnego smaku mięsa. Różne smaki osiągniemy przez umiejętne dobranie dodatków. Jeśli chcemy koniecznie marynować należy zwrócić uwagę na to, aby mięso nie leżało zbyt długo w marynacie. Szczególnie bardziej delikatne elementy szybko przechodzą marynatą np. polędwica.
  • zanim położymy steka na grillu czy patelni grillowej należy bardzo dobrze ją rozgrzać
  • w przypadku chudych kawałków mięsa warto posmarować grilla lub patelnię grillową tłuszczem np. olejem roślinnym aby mięso nie przywierało
  • w przypadku steków z kością warto owinąć kość folią aluminiową, aby się nie spaliła
  • nie robimy w stekach dziur np za pomocą widelca

Poziom wysmażenia zleży od długości smażenia i grubości steka. Można przyjąć zasadę, że dla steka o grubości 2 cm mamy: Rare (1,5 min. smażenia na każdej stronie), Medium (4 min.), Well done (6 min.). Burgery grillujemy 6-8 minut (w przypadku mięsa mielonego musi być dobrze wysmażone). Steki grubsze grillujemy odpowiednio dłużej. Steki minutowe (ok. 1 cm) tak jak nazwa wskazuje grillujemy po minucie z każdej strony.