kotlety wołowe

Przechowywanie mięsa wołowego

W przypadku wołowego mięsa kulinarnego, kupionego w tradycyjnych sklepach, nie opakowanego przemysłowo tj. w zakładzie mięsnym, należy go przechowywać w warunkach chłodniczych (np. w naczyniu ceramicznym z przykryciem) przez okres minimum 6-8 dób. Natomiast mięso zapakowane próżniowo lub w atmosferze gazów obojętnych (tzw. MAP), można przechowywać w warunkach chłodniczych nawet do 2 (MAP) do 12 tygodni (worek próżniowy VACUUM, taki sposób pakowania powoduje, że mięso cały czas dojrzewa i jest coraz bardziej kruche). Najbardziej zalecana temperatura przechowywania to 2 – 3 stopnie C.

  • Świeża wołowina – w lodówce w temperaturze 2-5 stopni C

  • Nie myjemy mięsa, jeśli mamy zamiar je przechowywać, nie powinniśmy przechowywać wołowiny mokrej

  • Mięsa nie kroimy, większe kawałki mogą być dłużej przechowywane

  • Naczynie z mięsem powinno być przykryte folią lub talerzem aby ograniczyć dostęp drobnoustrojów i zapobiegać wysychaniu mięsa

  • Możemy mięso skropić delikatnie cytryną lub octem (niektórzy zalecają przechowywanie mięsa w bawełnianej ściereczce skropionej octem)

  • Świeżą wołowinę możemy zamrozić, zawijając ją szczelnie, aby nie traciła wody. Zamrażamy szybko, rozmrażamy powoli. Mięso zamrożone przechowujemy maksimum do sześciu miesięcy.