wołowina stir fry

Co to jest stir fry?

Stir fry to dalekowschodnia technika przyrządzania potraw smażonych, polegająca na bardzo „krótkiej” obróbce poprzez smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, w trakcie smażenia produkty są stale mieszane –  najlepiej przeprowadzać je na woku.

Mięso kroimy w bardzo cienkie paski (w poprzek włókien) i smażymy z warzywami, owocami, orzechami i sosem na wysokim ogniu przez kilka minut. Wszystkie składniki dania powinny być „pod ręką”. Najpierw obsmażamy mięso aż się zabrązowi, później dodajemy cienko krojone warzywa, sos i przyprawy.

Mięso do tej metody powinno być pozbawione otoczki tłuszczowej. Najlepiej chude, delikatne elementy wołowe. Najlepsze elementy tuszy wołowej na stir fry to krzyżowa, łata ewentualnie polędwica lub antrykot.Dania powstają naprawdę szybko!

Mięso powinno być delikatne, a warzywa chrupiące.